Ihan puhdas ilmalämpöpumppu

_b1b4725-2

Nyt ihan käsi sydämelle: kuinka moni putsaa ilmalämpöpumpun suodattimet kahden viikon välein? Niin pitää netin mukaan tehdä, joten se on varmaan sitten totta. Minä olen kuitenkin vähän huono noudattamaan ohjeita.

Torpalle asennettiin ilmalämpöpumppu helmikuussa 2011. Nyt 5,5 vuotta myöhemmin käärin hihat ja selvitin miten masiinan mahtaisi saada auki. Sisällön perusteella olisi voinut tehdä sen urakan pikkuisen aikaisemmin – mutta parempi nyt kuin ei ollenkaan.

Homma ei ollut yhtään vaikea tai työläs, mutta olisi minusta ihan kiva jos jossain olisi käyttöohje, jossa kerrotaan ihan se ensimmäinen perusjuttu: miten pääset käsiksi niihin suodattimiin. Insinööreille ei ole ehkä tullut mieleen, että ihan kylmiltään ei tällainen maallikko tohdi tarttua lämpöpumpun muovikanteen ja riuhtomalla kokeilla, mistä kohtaa kansi aukeaa.

Minä onnistuin sen jälkeen, kun olin googlettanut pari tuntia, tuijottanut erilaisten ilmalömpöpumppujen kuvia ja ohjevideoita, ja niiden perusteella puoliksi arvannut mistä saumasta se minun laitteeni saattaisi aueta.

Loppu olikin helppoa: suodattimet irti, imurilla pölyt pois, huuhtelu tiskialtaassa, kuivatus ja liuskat takaisin koneeseen.

_b1b4694

Olisi myös kiva tietää, mitä maahantuojan valtuuttama asentajapoika on miettinyt, kun on jättänyt tällaisen super alleru buster -suodattimen koneen sisälle, suunnilleen oikeaan paikkaan mutta pakkausmuoveissaan. Tulipa sekin nyt samalla sujautettua kohdalleen. En ole lvi-ammattilainen, mutta veikkaan että suodatin toimii paremmin kun sitä ei ole kääritty muoviin.

Pitkästä lyhyesti: älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan putsatkaa ne ilpot vähän useammin. Ilmakin pysyy raikkaampana kun ei tuollainen pölykuorrute pääse uudelleen kiertämään sisäilmaan.

7 thoughts on “Ihan puhdas ilmalämpöpumppu

 1. Mä olen vähän laiska puhdistamaan suodattimia , mutta 2-3 kertaa pyrin puhdistamaan. Hyvä sisäilman suodattaja kun kerää ilman epäpuhtaudet.

  1. Varmaan edes jonkinlainen ”rytmi” puhdistamisessa on hyvä. Parempi kuin tää minun reilun viiden vuoden huudattaminen ilman putsausta… Mutta nyt olen vähän kuulostellut, enkä ole kuulemma ollenkaan ainoa joka ei ole suodattimia puhdistellut. Jospa mun havainnollistavat kuvani motivoisi jotain muutakin tarttumaan imuriin :)

 2. Meillä tuli myös ilmalämpöpumput tuossa puolisen vuotta sitten meidän kotiin. Enpä ole kertaakaan tietenkään muistanut puhdistaa, mutta varmaan pitäisi. Varmaan auttaa ilmanlaatuun paljonkin, jos puhdistaisi. Kiitos vinkeistä miten puhdistus tehdään, näyttää yllättävän helpolta.

  1. Onpa kiva jos näistä vinkeistä on jollekin muullekin hyötyä! :)
   Tosin, nyt on syksy 2019 ja totesin hiljakkoin että en ole tuon koommin taas ilpoa puhdistanut. Ja arvaapa vaan, muistanko enää miten se laite edes avataan… :P

 3. En kyllä itse ole ihan kahden viikon välein putsannut ilmalämpöpumpun suodattimia. En edes tiennytkään, että niin useasti ne kannattaisi puhdistaa. Meillä on ollut ilmalämpöpumppu nyt ehkä reilun vuoden ja olen suodattimet ehkä neljä kertaa puhdistanut.

 4. Näyttääpä vaivattomalta tuo putsaus eikä yhtään työläältä. Olen jo useamman vuoden pohdiskellut pitäisikö asentaa ilmalämpöpumppu, mutta vielä en ole tehnyt päätöksiä suuntaan enkä toiseen. Tämä kesä oli niin kuuma, että viilennykseen se voisi olla kiva.

 5. Pakko kyllä myöntää, että en kyllä putsaa ilmalämpöpumpun suodattimia niin usein kuin pitäisi. Nytkin on tainnut kulua jo muutama kuukausi, joten pitäisi varmaan hoitaa taas alta pois. Se ei kyllä ole niin työlästä kuin mitä ensimmäisellä kerralla luulee, kerran kun se on tehnyt niin se hoituu helposti. Jos vaan muistaisi!

Kivaa jos kommentoit!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s