Huhtikuu: kevättä kohti

Metsamansikka

Maaliskuussa keskityin pakastimen harvennushommiin. Mansikoita on vielä jonkin verran, samoin metsämansikkaa joka pakastettuna ei ole parhaimmillaan, ainakaan ilman sokeria. Mustikat alkavat vihdoin olla lopussa.

Kuusenkerkkää on vielä iso rasiallinen – en ole osannut sitä oikein mihinkään käyttää.

Ja muutoin omavaraisuusrintamalla ollaankin vielä talviunilla.

_B1B3675 2

Torpan pihamaa on vielä paksun lumivaipan alla, joten en pääse tutkailemaan edes onnistuiko syksyllä tekemäni perennasiirrot isolta talolta torpalle. Syksyllä tartuin myös vihdoin toimeen ison tatarpusikon hävittämisessä: tilasin ison kasan hamppukatepaaleja torpan pihaan, ja peittelin tatarit kuitukatteella kauttaaltaan. Mielenkiintoista nähdä, miten paljon tatar puskee katteen läpi vai saanko kasvustoa sillä hillittyä. Tavoitteena olisi päästä tatarista jossain vaiheessa kokonaan eroon, ja mieluiten ilman torjunta-aineita.

Mutta hei: pelargoniat ovat heränneet! 8 ruukkua uinui pöydällä, niistä 2-3 näyttää kuolleen mutta lopuissa vielä pihisee henki ja pieniä vihreitä lehtiä. Ja kolme on jo nupuillaan! Miten suuri ilo pienistä kukkanupuista :)

Pelargonia Torpan Tytto

Tässä vielä vinkki katsottavaksi, mikäli ei ole jo tuttu: jos Strömsö ja Tanskalainen maajussi on jo katsottu, Yle Areenasta löytyy tämä symppis Fem-kanavan tv-sarja: Kekseliäs nikkari! Suositus :)

Sain kutsun osallistua tänä vuonna omavaraisuus-blogipostausten sarjaan, jota voitte seurata vuoden mittaan monessa kiinnostavassa ja innostavassa blogissa. Muissa some-kanavissa aihetta voi seurata merkinnällä #suuntanaomavaraisuus

Uusi postaus putkahtaa jokaiseen blogiin kerran kuussa, joka kuukauden eka maanantai. Tässä linkit luettavaksi huhtikuun postaussarjaan:

 1. Urban Farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2019/04/mita-maa-merkitsee-ruuantuotannolle-ja.html
 2. Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2019/04/omavaraisuutta-vuonna-2019-osa-3.html
 3. Tsajut https://tsajut.fi/suuntana-omavaraisuus-osa-3/
 4. Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2019/04/hyotytarhan-suunnittelu-omavaraisuus.html
 5. Korkeala https://www.korkeala.fi/?p=1918
 6. Jovelan talopäiväkirja https://jovelassa.blogspot.com/2019/04/hektinen-huhtikuu.html
 7. Maalaiskaupungin piha https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2019/04/suuntana-omavaraisuus-3-osa.html
 8. Riippumattomammaksi https://riippumattomammaksi.blogspot.com/2019/04/projekti-omavaraisempi-elama-2019.html
 9. Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2019/04/2019-suunnitelmien-eteneminen-14.html
 10. Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2019/04/omavaraisempaa-elamaa-2019-osa-3.html
 11. Sorakukka https://sorakukka.com/?p=159
 12. Laura eli Javis https://lauraelijavis.wordpress.com/2019/04/01/askeleitani-kohti-omavaraisuutta-osa-3-esikasvatus
 13. Maatiaiskanasen Elämää https://maatiaiskananen.blogspot.com/2019/04/varikasta-omavaraistelua.html
 14. Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2019/04/omavaraistelevaa-elamaa-2019-osa-3.html
 15. Palokankaan pientila https://palokankaanpientila.blogspot.com/2019/04/yhteispostaussarja-suunnitelmien.html?
 16. Alussa oli Vehkosuo https://vehkosuo.blogspot.com/2019/04/saajarki-ja-jaa-sarki.html
 17. Puutarhahetki – Suurien unelmien puutarhablogi https://puutarhahetki.blogspot.com/2019/04/unelmana-omavaraisempi-elama.html
 18. Pienenpieni farmi https://pienenpienifarmi.com/?p=508
 19. Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=1948
 20. Villa Koira https://kah-villakoira.blogspot.com/2019/03/kevat-keikkuen-tulevi-ja-pari-muutakin.html
 21. Mrs Sinn https://mrssinn.blogspot.com/2019/03/pienin-askelin-with-small-steps.html
 22. Ku ite tekee http://www.kuitetekee.com/2019/04/01/omavaraisuuteen-liittyva-kirjallisuus/
 23. Luomulaakso https://luomulaakso.fi/polyttajapenkkisuunnitelma-etenee-lumesta-huolimatta/
 24. Saman otavan alla https://www.samanotavanalla.fi/?p=1975
 25. Caramellia https://caramellia.fi/huhtikuun-kirjavinkit/
 26. Airot ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2019/03/kohti-omavaraisempaa-elamaa-osa-3.html
 27. Villa Kotiranta http://www.villakotiranta.fi/?p=1366

21 thoughts on “Huhtikuu: kevättä kohti

  1. Muistan että äidilläni oli pelakuuruukut myös kellarin ikkunalla talvisin. Itsellä ne oli ihan vaan tuvassa ikkunan äärellä, ja kastelin ihan pikkuisen noin kerran viikossa tai harvemmin. Sillä nuo rouvat on pysyneet hengissä toistaiseksi :)

 1. Olen monesti yrittänyt talvettaa pelargoaniaa, mutta yleensä siinä epäonnistunut. Tänä vuonna tuumin, että olisi tarjolla vähän valoisa, viileähkö paikka, joka voisi toimia. Saas nähdä onnistuisinko! Ensi keväänä selviää sitten. :) Sadun tavoin mielelläni kuulisin onnistumisesi salaisuuden. :)

  1. Onnistun pelargonioiden kanssa varmasti ihan vaan siksi, että en osaa hoitaa mitään viherkasveja, mutta pelakuut ovat sitkeitä ja vähään tyytyväisiä. Valoisa pöydänkulma, viileä ilma ja pieni tiraus vettä noin kerran viikossa ovat minulla talveksi riittäneet rouville :)

  1. Pelakuut voivat tosiaan kukoistaa iänkaiken, kunhan selviävät talvien yli! Minun kukkani ovat valtaosaltaan jotain Tokmannin kesäkukkaosaston tapauksia, mutta eihän sitä tiedä vaikka nekin olisivat kovin pitkäikäisiä :)

 2. Hih, pelargonioita meilläkin, tosin vain yksi eikä se näytä erityisen hyvältä. Toivottavasti piristyy vielä, pitäisiköhän sitä lannoittaa jollakin?

  1. Lannoitus olisi kaiketi hyväksi, minä en oikein ole siinäkään asiassa pitänyt kukistani kovin hyvää huolta… Sinnittelevät ilmankin, mutta kuulemma kasvu ja kukkiminen olisi parempaa sellaista lannoitetikkujen avulla mitä tökätään ruukkumultaan.

 3. Heti ensimmäinen kuva sellainen, että suu vedessä sai lukea loput postauksesta! Jos sulla on sielä vielä kerkkää, kokeile vaikka kuusenkerkkälimonadia. Googlettamalla löytyy resepti, ainakin mun omaan vanhaan juttuun ;)

 4. Voi noita metsämansikoita….. ainoa oikea kunnon mansikka! Heittäisin kerkät myös juomaksi tässä vaiheessa, sillä meillä yleensä aloitetaan keväällä, sitten on raparperijuoman vuoro – talven jäljiltä kun kaikki muut on jo loppu. Biolan on tosiaan siitä hyvä, että siihen saa varaosia, kannattaa vaan katsoa tarkkaan, minkä näköinen se alkuperäinen on, kun niitä vuosimalleja ja merkkejä on kuin autoissa konsanaan!

 5. Jos kuusenkerkkiä riittää, niin kannattaa kokeilla tehdä niistä myös siirappia :) Ylivertainen flunssarohto, ja helppo tehdä! Ihanan kesäisiä kuvia, täälläkin vielä lunta riittää vaikka ulkona on nytkin +12 lämmintä…

  1. Mä yritin viime kesänä siirapin tekoa purkki auringonpaisteeseen -menetelmällä, mutta se meni jotakuinkin pieleen :D Ehkä seuraavalla kerralla kokeilen keittämistä suosiolla. Nyt niitä ei ole pakasteessa ihan niin paljoa että viitsisin niitä alkaa keittelemään, mutta pianhan se on jo uusi kerkkäsesonki! :)

Kivaa jos kommentoit!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s